MATERIALER TIL SPECIALSKOLER

Her på siden finder I inspiration og materialer til at arbejde med undervisningsmiljø og elevinddragelse på specialskoler. I kan tilgå materialer specifikt til at arbejde med både UMR og undervisningsmiljøvurderingen (UMV).

Med et målrettet fokus og individuelt arbejde med eleverne kan elevinddragelse lade sig gøre uanset  funktionsniveau. 

Emilie Stougård, konsulent hos DCUM

Hvad er undervisningsmiljø?

Når undervisningsmiljøet er godt, fremmer det motivation, læring og fællesskab blandt eleverne, hvilket har stor betydning for deres faglige og sociale udvikling. Derfor er det vigtigt at undersøge undervisningsmiljøet, så eleverne får de bedste betingelser for læring og trivsel. Og hvem ved mere, end eleverne selv?

Vis videoen til dine elever, så de kan blive klogere på, hvad undervisningsmiljø er.

Hvad er et UMR-råd?

Mange almene skoler har 1-2 undervisningsmiljørepræsentanter (UMR). På specialområdet anbefaler vi, at man nedsætter et undervisningsmiljørepræsentant-råd (UMR-råd) bestående af flere end 2 elever. Derved bliver UMR-arbejdet mindre sårbart overfor enkelte elevers omstændigheder. UMR-rådet kan også indgå som en del af elevrådet, hvis man allerede har sådan et.

Vis videoen til jeres UMR-råd, så de ved, hvad arbejdet indebærer.

UMR på specialskoler

I lovgivningen står der, at alle elever i de danske folkeskoler har ret til at vælge undervisningsmiljørepræsentanter (UMR) – også på specialskolerne. 

Og det arbejde vil vi gerne hjælpe jer med. Derfor har vi lavet flere materialer, som kan hjælpe dig som kontaktlærer i arbejdet med UMR på specialskoler.

Materialet Undervisningsmiljørepræsentanter (UMR) på specialskoler lægger op til, at skolen laver et UMR-råd for at uddele opgaverne blandt flere elever og gøre arbejdet mindre sårbart. Materialet tager jer igennem tre processer.

I materialet Metodesamling finder I 8 metoder til, hvordan I kan inddrage jeres specialskoleelever, når I vil undersøge, hvad eleverne synes om deres undervisningsmiljø.

UMV på specialskoler

I lovgivningen står der, at man skal lave en undervisningsmiljøvurdering (UMV) hvert 3. år eller efter en betydelig ændring i elevernes undervisningsmiljø.

Dette materiale hjælper jer som specialskole med at komme igennem alle opgaver i jeres UMV.

I materialet arbejder I ud fra to niveauer: skoleniveau og klasseniveau. Vi har også udarbejdet 5 eksempler til at inddrage eleverne i UMV-arbejdet, hvilket I finder i Eksempelsamlingen. Her arbejder I ud fra tre figurer, som har forskellige funktionsniveauer. I kan derfor finde metoder til jeres elever, uanset deres funktionsniveau.

UMV’en er en mulighed for jeres specialskole til at inddrage eleverne og bruge de metoder, I selv har lyst til, og som passer bedst til jeres skole. Udarbejdelsen af UMV’en kan altså tilpasses jeres hverdag og elever.

Artikel – inspiration fra Nørrebjergskolen

På specialskolen Nørrebjergskolen i Odense inddrager de elevernes perspektiver ved brug af forskellige metoder, som er tilpasset elevernes funktionsniveau. Og elevinddragelsen giver mening for både elever og personale.